Så lagar du norsk fjordörret

Så lagar du norsk fjordörret
Fotograf: Tom Haga

Norsk fjordörret är norsk regnbågslax som odlas i de kalla, klara fjordarna. Den har en ren och rik smak och är perfekt till råa, marinerade och lätt upphettade rätter, till exempel tapas, sushi, sashimi eller tartar. 

För att du ska få bästa möjliga resultat har vi samlat några tips på hur man tillagar fjordörret: 

  • Fjordörret är känsligare för höga temperaturer än lax. 
  • För att få optimal smak, textur och färg bör fjordörret tillagas på låga temperaturer. 
  • Innertemperaturen bör ligga på 40–48 °C. Använd gärna stektermometer.
  • Fjordörret går att kombinera med både starka och milda smaker.
  • Vid tillagning i ugn bör ugnstemperaturen inte överstiga 100 °C. 
  • Låt skinnet vara kvar vid stekning och grillning för bästa resultat. Stek filén med skinnsidan ner i 3–4 minuter på medeltemperatur. Ta stekpannan från värmen, vänd filén och låt den vila i ca 2 minuter.
  • Gör på samma sätt när du grillar fjordörret. Grilla den 3–4 minuter med skinnsidan ner. Lägg den därefter på en svalare del av grillen med skinnsidan upp och låt den sakta bli genomstekt.

För ett perfekt resultat, lägg fjordörret i en 10-procentig saltlake (1 dl salt till 11 dl vatten) i ca 10 minuter.