Steg för steg

Tips och tricks

Gräddtricket »
Gräddtricket

Knep för lax på grillen: Gräddtricket.

Laxknuten »
Laxknuten

Här kommer ett bra tips om du vill grilla nåt gott till ett lite större sällskap: Laxknuten.

Ned med skinnsidan! »
Ned med skinnsidan!

Här kommer tricket som garanterat gör att laxen aldrig fastnar på grillen: Grilla med skinnsidan ner.

Laxburgare »
Laxburgare

Hamburgare är en favorit vid grillen. Här kommer ett godare och nyttigare förslag – Laxburgare.

Laxspett »
Laxspett

Här kommer ett enkelt tips för dig som gillar att grilla norsk lax – använd grillspett.

Hantering

Öppna pilgrimsmusslor »
Rensing av kamskjell

Pilgrimsmusslans magnifika vita muskel bara väntar på att du ska använda den i läckra rätter. Här visar vi hur du öppnar och rengör pilgrimsmusslor. 

Öppning av krabba »
Oppdeling av krabbe

Färska krabba är säsongsbetonad, under perioden september till november är den som bäst. Här visar vi dig hur du får ut allt det goda krabban har att erbjuda.

Filéa sill »
Filetering av sild

När färsk sill finns tillgängligt, ta då chansen att göra något extra gott. Ska du inte använda sillfiléerna direkt går det bra förvara dem i en sluten behållare eller att frysa in. Nedan visar vi hur du på ett enkelt sätt filéar sillen.

Delning och kokning av kungskrabba »
Deling og koking av kongekrabbe

Norsk Kungskrabba är något av det mest kulinariska som finns bland havets alla läckerheter. Du kan köpa den rå eller kokt, färsk eller fryst.

Filéa laks, öring och röding »
Filéa laks, öring och röding, Fotograf: Tom Haga

Det finns flera sätt att filéa fisk. Här visar vi ett enkelt sätt att filéa en laks. Samma metod kan användas även på Norsk Ishavsröding och öring eftersom de har samma benstruktur.

Öppna ostron »
Åpning av østers

Servera ostronen naturella, då kommer den fantastiska smaken bäst till sin rätt. En naturlig och frisk smak av salt hav, mineraler i kombination med en mild sötma.

Tillagning

Såhär lyckas du med fisksoppan »

Fisksoppa är både enkelt och nyttigt. Att det är otroligt gott gör det till en perfekt middag.

Enkla vägen till halva grillen lax »
Enkla vägen till halva grillen lax

Det finns många sätt att grilla en bit lax på och alla är lika enkla. Att pensla laxen med lite matolja innan grillning, att grilla med skinnsidan nedåt eller tillaga i foliepaket tillhör de vanligaste.

Gravlax »
Gravlaks

Gör din egna gravlax, det är lättare än du tror. Vill du göra egna varianter, ersätter du bara dillen med andra örter eller kryddor du tycker om.

Laxen, vilken del passar till vad? »

Vilken del ska ner i grillen en kall höstdag, och vilken ska en snabb vända på grillen inför kvällenBBQ

Maki sushi »
Maki sushi, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Maki sushi är ris med rå fisk inrullat i noritang. Förutom fisk och ris är det vanligt att man även använder andra ingredienser.

Nigiri sushi »
Nigiri sushi

Rå fisk på ovala kuddar av ris är förmodligen det som de flesta förknippar med sushi.

Gryta på blåmusslor »
Blåskjellgryte

Norska Blåmusslor kan du njuta av under hela året, men de är som bäst under vinterhalvåret. Smaken på musslorna kan du variera så mycket du vill med olika kryddor och smaksättningar. Nu är det bara att hitta din personliga favorit.

Senapssill »
Sennepssild

Laga din egna senapssill, det tar lite tid, men blir otroligt gott. Varför inte lägga det i en vacker glasburk och ge bort som gåva till någon du tycker om.