Delning och kokning av kungskrabba

Norsk Kungskrabba är något av det mest kulinariska som finns bland havets alla läckerheter. Du kan köpa den rå eller kokt, färsk eller fryst.

Deling og koking av kongekrabbe


  • Kongekrabbe trinn 1

    Uppdelning

    Kungskrabban brukar delas upp i 3 delar. Dessa delar är skulderparti, 3 stycken ben och 1 klo.

  • Kongekrabbe trinn 2

    Delning

    Kungskrabbans ben skärs av från skuldran med hjälp av en vass kockkniv.

  • Kongekrabbe trinn 3

    Dela benen

    Kungskrabbans ben delas vid lederna så att köttet förblir intakt och så stort som möjligt.

  • Kongekrabbe trinn 4

    Ta bort brosk

    Använd en tång eller pincett för att dra ut de två broskbitarna som sitter intill köttet. Det finns en bit på varje sida av köttet.

    Broskbitarna som finns inne vid köttet går även att ta bort efter att man tagit ut köttet.

  • Kongekrabbe trinn 5

    Frigör köttet

    Stick en vass spetsig kniv mellan skalet och köttet och frigör köttet från skalet.

  • Kongekrabbe tinn 6

    Ta ut köttet

    Skaka skalet lite lätt och dra sen försiktigt ut köttet.

  • Kongekrabbe trinn 8

    Alternativ delning

    Man kan också få ut köttet genom att klippa upp skalet på två sidor med hjälp av en vass kökssax.

  • Kongekrabbe trinn 9

    Ta ut köttet

    Här ligger köttet i ett stycke i skalet. Brosken avlägsnas på samma sätt som förklarats tidigare. Denna del av kungskrabban är väldigt god att gratinera.

  • Kongekrabbe trinn 7

    Dela skulderpartiet

    Dela skulderpartiet i tre delar med hjälp av en vass kniv. Köttet kan sen lätt tas ut med hjälp av en mindre kniv.

  • Kongekrabbe trinn 10

    Kokning av rå kungskrabbeklo och ben

    Koka upp vatten, ta 2 teskedar salt per liter vatten.

    Lägg gärna i kryddor eller örter som du gillar.