Filéa laks, öring och röding

Det finns flera sätt att filéa fisk. Här visar vi ett enkelt sätt att filéa en laks. Samma metod kan användas även på Norsk Ishavsröding och öring eftersom de har samma benstruktur.

Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga


  • Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga

    Fjälla fisken

    Lägg fisken på en skärbräda, ta en vass kniv och skrapa längst skinnet på fisken så att fjällen lossnar. Skölj sen av fisken och torka bort fjällen. Ju större fisk du ska fjälla desto större kniv behövs.

  • Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga

    Skär ut filéerna

    Placera fisken på skärbrädan med ryggsidan vänd mot dig. Huvudet ska vara riktat mot den hand där du håller kniven. Placera kniven precis nedanför huvudet och skär rakt ner tills du når ryggbenet. Vinkla nu kniven så att eggen är riktad mot fiskens stjärtfena och skär längst ryggbenet ända ner till stjärtfenan.  

  • Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga

    Ta bort sidobenen

    Skär bort sidobenen, fenor och putsa bort fett. Har du tillgång till en lättböjlig filékniv blir detta betydligt enklare.

  • Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga

    Dra ut pinnbenen

    Ta baksidan av kniven och dra den ganska löst ner längst mitten av filén. Du kommer nu att se och känna små hårda pinnben sticka ut längst mitten av lakssidan. Ta en plattång eller pincett och dra ut benen.

  • Filetering av laks, Fotograf: Tom Haga

    Skär bort skinnet

    Ta en vass kniv, gärna en kockkniv, börja vid stjärten och skär längs med skinnet. När du ska skära längst den sista delen av fisken, ta tag i skinnet och dra det mot dig.