Enkla vägen till halva grillen lax

Det finns många sätt att grilla en bit lax på och alla är lika enkla. Att pensla laxen med lite matolja innan grillning, att grilla med skinnsidan nedåt eller tillaga i foliepaket tillhör de vanligaste.

Enkla vägen till halva grillen lax


  • Förarbete – grillen

    Förarbete – grillen

    • Gör rent gallret med en stålborste (använd ej diskmedel). Ett rent galler gör det lättare att vända fisken och förhindrar fastbränning.
    • Se till att få ordentlig värme på kolen. Tänd grillen cirka 30 minuter innan du ska grilla. När ytan på kolen är grå är det klart att lägga på laxen.
  • Ned med skinnsidan

    Ned med skinnsidan

    • Om skinnet på laxen är kvar, grilla med skinnsidan nedåt.
    • Grilla inte laxen för länge, då blir den lätt torr.
    • Lättrimma laxen med salt 1 timme innan grillning så får du en fastare lax som håller ihop bättre på grillen.
  • Tips!

    Tips!

    • Det finns lika många tips för att förhindra att laxen fastnar i gallret som det finns kockar. Har du redan prövat folie eller att grilla med skinnsidan nedåt? Testa även att lägga citron under laxen. Eller varför inte doppa den i grädde innan du grillar? Det funkar utmärkt!