Ishavsröding

Ishavsröding
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per 100 g röding ätlig del:

Energiinnehåll:
650 kJ alternativt 155 kcal

Näringsämnen (g):
Protein: 17,8
Fett: 9,4
Varav mättat fett: 2,1
Enkelomättat fett: 2,5
Fleromättat fett: 3,47
Varav
Omega-6 (n-6): 0,45
Omega-3 (n-3): 2,77
Kolesterol: 55 mg
Kolhydrat: 0


Vitaminer:
Tiamin: 0,08 mg
Riboflavin: 0,2 mg
Niacinekv. mg: 11,4 mg
B6: 0,7 mg
Folat: 26 ug
B12: 5 ug
A: 30 ug
D: 10 ug
E: 1,9 mg

Mineralämnen:
Kalcium: 8 mg
Fosfor: 234 mg
Järn: 0,3 mg
Magnesium: 25 mg
Kalium: 342 mg
Zink: 0,4 mg
Selen: 26 ug

Säsong: Bästa säsong är höst och vinter men odlad röding kan köpas hela året
Vikt: upp till 15 kg

Med andra ord
Latin: Salvelinus
Engelska: Arctic char
Franska: Omble chevalier
Tyska: Wandersaibling

Fisken/fisket:
Ishavsrödingen är Norges äldsta färskvattensfisk och även den nordligast levande. Redan för tusentals år när isen drog sig tillbaka fanns rödingen där. Leken sker vanligtvis på hösten, rommen kläcks om våren. Vissa individer är stationära medan andra kan vandra, om möjligt ända ut till havet på sommaren. Idag odlas rödingen på platser med bra tillgång till rent och kallt sötvatten.

Användning
Ishavsröding säljs färsk eller fryst, hel eller i filé.

Näringsvärde:
Rödingen är mindre fet än andra laxfiskar men nästan 80 % av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer.