Krabba

Krabba
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per 100 g krabbkött:

Energiinnehåll:
346 kJ alternativ 83 kcal

Näringsämnen (g):
Protein: 18
Fett: 1,1
Varav mättat fett: 0,2
Enkelomättat fett: 0,2
Fleromättat fett: 0,79
Varav
Omega-6 (n-6): 0,07
Omega-3 (n-3): 0,66
Kolesterol: 78 mg
Kolhydrat: 0

Vitaminer:
Tiamin: 0,08 mg
Riboflavin: 0,08 mg
Niacinekv. mg: 4,4 mg
B6: 0,3 mg
Folat: 20 ug
B12: 0,5 ug
A-vitamin: 7 ug
D-vitamin: 0,1 ug
E-vitamin: 1,2 mg

Mineralämnen:
Kalcium: 89 mg
Fosfor: 229 mg
Järn: 0,7 mg
Magnesium: 34 mg
Kalium: 329 mg
Zink: 3,5 mg
Selen: 50 ug

Säsong: Höst och vinter
Storlek: Maximal bredd över skölden är 30 cm
Vikt: 4-6 kg

Med andra ord
Latin: Cancer pagurus
Engelska: Brown crab
Franska: Tourteau
Tyska: Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs

Krabban
Krabban lever på havets botten, från grunda strandområden ner till 300 – 400 meters djup. I Norge förekommer krabban oftast på 50 meters djup och i områden med steniga bottnar. Krabban lever av bland annat död fisk, musslor och maskar. För att krossa hårda skal är krabban utrustad med en slags tänder i matsäcken. Det är inte känt hur gammal en krabba kan bli.

Krabban blir könsmogen vid 5 års ålder. Innan parningen under hösten skiftar krabborna skal. Honan sparar spermierna och befruktar äggen först hösten därpå när hon lagt upp tillräckligt mycket näring i det s.k. krabbsmöret. Efter befruktningen läggs äggen i bakkroppen där de ligger under åtta månader och kläcks kommande sommar. Under den tiden äter honkrabban ingenting. När larverna sedan kläcks är de ca 2,5 mm långa. Larverna flyter omkring i vattnet under ett par veckor innan de slår sig ner på botten.

Fiske och fångstredskap
Krabban fångas framförallt under hösten eftersom kvaliteten då är bäst. Fisket bedrivs med tinor och garn. Krabba förekommer även som bifångst.

Bestånd
Bestånden av norsk krabba är goda.

Användning
Säljs vanligen kokt färsk eller vaccumförpackad. Förekommer även djupfryst.

Näringsvärde
Krabba innehåller mycket B12- vitamin liksom selen och zink.