Piggvar

Piggvar
Näringsinnehåll
Näringsinnhåll per 100 g piggvar ätlig del

Energiinnehåll:
347 kJ alternativt 83 kcal

Näringsämnen (g):
Protein: 16,7
Fett: 1,7
Varav mättat fett: 0,4
Enkelomättat fett: 0,4
Fleromättat fett: 0,58
Varav
Omega-6 (n-6): 0,09
Omega-3 (n-3): 0,36
Kolesterol: 50 mg

Vitaminer:
Tiamin: 0,02 mg
Riboflavin: 0,15 mg
Niacinekv. mg: 5,8 mg
B6: 0,2 mg
B12: 1 ug
A: 14 ug
D: 2 ug
E: 0,8 mg

Mineralämnen:
Kalcium: 17 mg
Fosfor: 159 mg
Järn: 0,5 mg
Magnesium: 45 mg
Kalium: 290 mg
Zink: 0,2 mg
Selen: 25 ug


Säsong: Hela året
Storlek: upp till 1 meter

Med andra ord
Latin: Psetta maximus
Engelska: Turbot
Franska: Turbot
Tyska: Steinbutt

Fisken
Piggvar lever på sandbottnar i fjordarna och ner till ett djup av 80 meter. Yngre fiskar lever på grundare vatten än äldre. Fisken kan bli mer än tjugo år gammal. Piggvaren är en rovfisk som främst äter andra fiskar och olika kräftdjur. Hanen blir könsmogen vid 3 år och honan vid 4 år. Piggvar odlas numera, främst i sydeuropa.

Fiske och fångstredskap
I Norge är fångsten av piggvar begränsad framförallt eftersom piggvaren vill ha det något varmare än vad de norska vattnen erbjuder. Fisken fångas med snurrevad, bottentrål och bottengarn.

Användning
Piggvar säljs oftast hel men även i filé eller skivor.

Näringsvärde
Piggvar innehåller ca.1 gram omega-3-fettsyre per 100 gram fiskkött.