Ansjovis- och prästostbakad hälleflundra

Ansjovis- och prästostbakad hälleflundra
  • 
10

    10 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Ansjovis- och prästostbakad hälleflundra är en riktigt härlig bjudrätt. Receptet är för 10 personer. Använd stektermometer så blir fisken perfekt.

Ingredienser

-
+

1,5 kg  Norsk Hälleflundrafilé, utan skinn och ben

Kryddtäcke

100 g  ansjovisfilé
100 g  prästost
100 g  smör
1 dl  ströbröd

Dressing

4 st  äggula
2 msk  senap, skånsk
50 g  Norsk Matjesillfilé
2 klyfta  vitlök
2 msk  crème fraïche
3 dl  matolja
1 dl  rapsolja, kallpressad

Sallad

3 kruka  romansallad
1 st  rödlök
1 pkt  körsbärstomat
5 skivor  vitt bröd
0,5 dl  dill
0,5 dl  matolja

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Kryddtäcke

  • Finhacka ansjovisen och riv prästosten.
  • Blanda alla ingredienser i det rumstempererade smöret till en jämn smet.
  • Lägg sedan ett lager på hälleflundrafilén, ungefär som när man griljerar en julskinka.
  • Baka hälleflundran på 200 grader i ca 15-20 min, använd en stektermometer för ett perfekt resultat. Fisken är klar vid en innertemperatur på ca 50 grader.

Dressing

  • Kör de 4 äggulorna och resten av ingredienserna till dressingen, utom oljan och crème frâichen, i en mixer eller matberedare. 
  • När du har fått en jämn smet börjar du sakta droppa i oljan. Häll i oljan i en tunn stråle tills dressingen tjocknat.
  • Avsluta med att röra i crème frâiche.

Sallad

  • Hacka dillen
  • Skär brödet i små tärningar och vänd de i oljan och hackad dill. 
  • Baka i ugnen på 175 grader i ca 10 min eller tills krutongerna fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Skaka gärna runt dem efter halva tiden.
  • Plocka salladsbladen, dela tomaterna i två delar och skiva rödlöken.
  • Vänd grönsakerna i dressingen och lägg upp på tallriken.
  • Toppa med bitar av fisken och dillkrutongerna.