Brännvinsgravad lax

Brännvinsgravad lax
  • 
8

    8 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Vill du bjuda på något gott och ändå få tid att umgås med gäster? Då är gravad lax perfekt.

Ingredienser

-
+

1,5 kg  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
2 knippe  dill, färsk
1 dl  socker
0,5 dl  salt
1 dl  akvavit
   vitpeppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten och torka av den med papper. Putsa sedan laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).
  • Bryt dillstjälkarna och krossa dem lite. Blanda kryddblandningen, grovhackad dill och tillsätt dillstjälkarna.
  • Gnid blandningen väl på laxens köttsida.
  • Avsluta med akvaviten och låt sedan laxen vila i rumstemperatur minst en timme.
  • Ställ laxen kylskåpskallt minst ett dygn.