Carpaccio på lax asian style

Carpaccio på lax asian style
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

Fotograf:

Amirs finalförrätt i Sveriges Mästerkock fick alla i juryn att jubla. Här kommer en grym variant med lax som du kan imponera med nästa gång svärföräldrarna kommer på besök.

Ingredienser

-
+

300 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
3 skivor  rågbröd
100 g  smör
2   lime
1   mango
1   gurka
1 knippe  gräslök
0,5   chili, röd
1 nypa  ingefära, malen
2 msk  sojasås, japansk
   flingsalt
   peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skiva laxen så tunt det går utan att de går sönder. Lägg skivorna i en skål.
  • Dela rågbrödet i bitar stora som tumnageln. Fräs det knaprigt i en klick smör och låt droppa av på en bit hushållspapper.
  • Bryn smöret, lägg i ingefära och soja och låt fräsa 30 sekunder. Håll varmt.
  • Häll på den pressade limen på laxskivorna. Låt marinera i 3–4 minuter.
  • Lägg upp laxen tätt bredvid varandra på fyra tallrikar.
  • Strö över mangotärningar, gurktärningar, gräslök och chili. Strö över flingsalt och peppra. Lägg på rågbrödet. Häll över det brynta smöret vid servering.

Tips: Ju längre du marinerar laxen desto mer “tillagad” blir den.