Citron- & torskrisotto

Citron- & torskrisotto
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Att laga en riktig risotto är inte särskilt komplicerat, men det blir gott och uppskattat. Var noga med att koka in buljongen lite i taget och röra om.

Ingredienser

-
+

500 g  Norsk Torskfilé
0,5 tsk  salt
3 msk  olivolja
400 g  avorioris
1 st  lök, gul
1 msk  smör
9 dl  fiskbuljong
1 dl  vitt vin, torrt
1,5 dl  parmesanost
1 st  citron
   salt
   peppar
   ruccola

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Lägg ut saltet i en ugnsform, lägg på torsken och ringla över olivoljan. 
  • Ugnsbaka fisken på 150 grader i 15-20 minuter.
  • Ta ut fisken och plocka upp den på ett fat utan saltet.
  • Finhacka löken och fräs den lätt (utan att den hinner få färg) i olja i en rymlig kastrull.
  • Häll ner riset i kastrullen och fräs 1 minut under omrörning.
  • Häll i vinet och låt det koka in under omrörning.
  • Häll på lite av buljongen och låt koka på låg värme under omrörning. 
  • När buljongen kokat in häller du på lika mycket igen och upprepar proceduren tills buljongen tar slut. 
  • Det tar ca 20 minuter. Viktigt är att inte hälla på för mycket buljong på en gång.
  • Rör sen försiktigt ner torsk, 1 matsked citronskal och juice från 1 citron. 
  • Sist tillsätter du parmesan och smör samt smakar av med salt och peppar.
  • Toppa gärna med lite citronskal och färsk rucola.