Citrusgravad lax

Citrusgravad lax
  • 
8

    8 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava lax själv är lätt och det blir tusen gånger godare än att köpa färdig. Prova citrusgravad lax.

Ingredienser

-
+

1,5 kg  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 msk  peppar, grön
0,5 dl  salt
1 dl  socker
1 st  apelsin
1 st  lime
1 st  citron

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten. Torka.
  • Skär bort fett, hinnor och dra bort ryggbenen med tång alt. pincett.
  • Tvätta citrusfrukterna och riv det yttersta skalet fint.
  • Hacka grönpeppar.
  • Blanda det rivna skalet med salt, socker och grönpeppar.
  • Gnid in laxen med kryddblandningen. 
  • Avsluta med att pressa saften ur citrusfrukterna och slå den över laxen.
  • Låt laxen vila i rumstemperatur minst en timme innan den ställs i kylskåpet, minst ett dygn.