Curry- och sesamgrillad norsk lax

Curry- och sesamgrillad norsk lax
  • 
6

    6 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Det är ingen konst att grilla lax. Prova den här kryddiga norska laxen nästa gång du tänder grillen.

Ingredienser

-
+

1 kg  Norsk Laxfilé, med skinn
1 tsk  szechuanpeppar
2 msk  salt
1 msk  socker

Kryddblandning

1 msk  farinsocker
1 tsk  gurkemeja
2 msk  curry
1 msk  koriander, färsk
40 g  ingefära, färsk
1 stjälk  citrongräs
1 msk  sesamfrö, svart

Sås

1 st  mango
4 st  plommontomater
1 st  gurka
1 knippe  koriander, färsk
0,5 st  chili, grön
2 st  lime
1 dl  olivolja
0,5 dl  vatten

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Dela laxen i två lika delar.
  • Mixa samman peppar, salt och socker. 
  • Gnid in laxen med blandningen ca 1 timme innan grillning.
  • Mal koriandern och ingefäran. Riv sedan citrongrässtjälken fint. Blanda därefter dessa tillsammans med farinsocker, gurkmeja, gul curry och de svarta sesamfröna, för att få till kryddblandningen.
  • Torka laxen torr. Gnid in med curryblandningen. Grilla ca 2 minuter på köttsidan, vänd laxen och grilla klart på skinnsidan. (Det gör inte så mycket om laxskinnet blir lite bränt, det är inget man behöver äta upp.)
  • Skala och kärna ut både gurkan, använd bara halva, och mangon. Dela sedan dessa, och plommontomaterna, i bitar.
  • Finhacka den gröna chilin och ca hälften av koriandern.
  • Blanda de delade bitarna med koriandern och chilin tillsammans med saft från limen, olivolja och vatten. Smaka av med salt.