Fänkålsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis

Fänkålsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Vill du ha en smakupplevelse utöver det vanliga? Prova den här med fänkålsgrillad lax och saffranspotatis.

Ingredienser

-
+

700 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
2 msk  olivolja
1 msk  fänkålsfrö
1 msk  senapsfrö
800 g  färskpotatis
2 klyfta  vitlök
3 msk  olivolja
1   saffran
2 dl  vitt vin, torrt
3 dl  vatten
1 tärning  hönsbuljong
1 st  apelsin
1 st  citron
4 st  salladslök
1 st  chili, röd
   salt
   peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Dela laxen i 4 portionsbitar.
  • Pensla lax med olivolja, strö på fänkål- och senapsfrön. 
  • Grilla ca 2 minuter per sida.
  • Fräs potatis och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt saffran och vin. Låt koka upp.
  • Häll på vatten och lägg i buljongtärning och timjan och sjud utan lock 15-20 minuter till vätskan kokat in i potatisen. Späd eventuellt med lite mer vatten om det behövs. Rör regelbundet.
  • Häll i 2 msk vardera av apelsin- och citronsaft i slutet och vänd ner finhackad chili och tunt skivade salladslökar.
  • Smaka av med salt och peppar.