Hoppa till huvudinnehållet

Fiskgratäng

Fiskgratäng
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Astrid Hals

Fiskgratäng är lite som havets pyttipanna med andra ord, den perfekta rätten när du fått fisk över från gårdagen. Detta enkla men goda recept är ett garanterat säkert kort på middagsbordet.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Torskfilé
3 msk  smör
4,5 msk  vetemjöl
4 dl  mjölk
3   ägg
   salt
   muskot
   ströbröd
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Fiskgratäng kan tillagas med rå eller kokt fisk. Överbliven kokt fisk fungerar bra att göra gratäng av.
All fisk kan användas till gratäng, vanligast är olika typer av vit fisk. Rensa fisken från skinn och ben.

  • Gör en tjock béchamelsås av smör, vetemjöl och mjölk. Använd ev. lite av fiskspadet.
  • Använder du rå fisk i såsen måste såsen vara extra tjock.
  • Kyl såsen en aning.
  • Vispa äggen och rör ner dem i såsen, smaka av med salt och muskot.
  • Blanda ner fisken i såsen och häll ner röran i en smord form och strö över lite ströbröd.
  • Grädda gratängen i 40–50 minuter på 200 grader längst ner i ugnen.
  • Servera omedelbart eftersom den lätt sjunker ihop.

Béchamelsås

  • Smält smöret i en gryta, tillsätt vetemjöl.
  • Blanda försiktigt tills det blir en slät och tjock massa.
  • Värm mjölken.
  • Häll ner mjölken i grytan och rör om tills såsen får en jämn konsistens.
  • Låt såsen koka i 4-5 minuter under omrörning.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna med kokt potatis.