Fiskkaka på makrill

Fiskkaka på makrill
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Eva Brænd

Det är enkelt att laga en fiskkaka av makrill. Den passar perfekt att serveras i en nybakad ciabatta ihop lite sallad och en härlig dressing.

Ingredienser

-
+

500 g  Norsk Makrillfilé, utan skinn och ben
1 tsk  salt
0,5 tsk  peppar
2 tsk  potatismjöl
2 tsk  timjan, färsk
1 dl  mjölk
4 skivor  bacon
0,5 st  rödlök
1 st  tomat
8 skivor  lantbröd
  
   matolja
   salladsblad

Dressing

Dressing

1 st  äggula
1 msk  citronsaft
3 msk  gräddfil, lätt
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Rengör och filéa makrillen, ta bort skinnet.
  • Blanda ner fisken, salt, peppar, potatismjöl, örter och mjölk i en matberedare tills det blir en grov färs.
  • Forma 4 st jämn stora kakor av färsen, stek dem i ca 2 minuter per sida i lite smör och olja.
  • Dela brödet på mitten och lägg på sallad, knaperstekt bacon, fiskkaka, rödlök och tomatskivor.
  • Lägg på den övre brödskivan och slå in mackan i lite smörgåspapper. 
  • Rör ihop äggulor och citronsaft i en liten skål.
  • Sätt ner skålen i ett vattenbad och rör om tills blandningen tjocknar.
  • Rör ner gräddfil och smaka av med salt och peppar.
  • Mackorna går utmärkt att göra i förväg, sen är det bara att värma dem på grillen.
  • Låt brödet få en gyllenbrun färg och servera med dressingen.