Fisksoppa med räkor

Fisksoppa med räkor
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Eiliv Leren

Den här fisksoppan med torsk, lax, räkor, svamp, grönsaker görs på en béchamelsås. Det är lite pyssel, men resultat är värt det. Räkorna lägger du i när soppan är klar.

Ingredienser

-
+

200 g  Norska Räkor, skalade
100 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
100 g  Norsk Torskfilé
0,5 st  morot
0,5 st  rotselleri
1 st  kålhuvud
10 cm  purjolök
0,5 st  lök, gul
1 st  tomat
2 st  champinjon
6 dl  fiskbuljong
4 msk  körvel, färsk
4 msk  gräslök
   salt och peppar

Bechamelsås

1 msk  smör
1 msk  vetemjöl
2 dl  mjölk

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Gör i ordning béchamelsåsen och håll den varm.
  • Skölj och skala grönsakerna, strimla dem fint.
  • Skiva svampen.
  • Skålla tomaten och skär den i tärningar.
  • Dela fisken i tärningar.
  • Finhacka örterna.
  • Koka upp fiskbuljongen. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt det koka en minut. 
  • Tillsätt béchamelsåsen, koka upp och tillsätt fisken och tomaterna. 
  • Låt soppan koka försiktigt tills fisken är genomkokt.
  • Tillsätt räkor och örter och blanda försiktigt. Det ska inte koka.
  • Smaka av med salt, peppar och ev. lite citron och servera genast.

Béchamelsås

  • Smält smöret i en gryta, tillsätt vetemjöl.
  • Blanda försiktigt tills det blir en slät och tjock massa.
  • Värm mjölken.
  • Häll ner mjölken i grytan och rör om tills såsen får en jämn konsistens.
  • Låt såsen koka i 4-5 minuter under omrörning.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.