Grönkålscappuccino med muskotgnocchi och laxspett

Grönkålscappuccino med muskotgnocchi och laxspett
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Här är ett tips för dig som vill förnya julbordet. Vill du göra det enklare för dig i julstöket, köper du förstås färdig gnocchi.

Ingredienser

-
+

400 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
2 st  stjärnanis
3 msk  matolja

Grönkålscappuccino

250 g  grönkål
1 st  schalottenlök
1 klyfta  vitlök
1 msk  smör
1 nypa  muskot
0,5 dl  vitt vin, torrt
5 dl  fiskbuljong
1 dl  matlagningsgrädde
1 st  lime
2 dl  mjölk

Gnocchi

250 g  potatis, mjölig
0,5 st  ägg
0,5 dl  vetemjöl
2,5 tsk  muskot
   salt
   peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

LAXSPETT

  • Skär laxen i kuber och trä på spett.
  • Mortla stjärnanis och blanda med olja. Pensla blandningen på laxen. Salta och peppra. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Stek spetten i stekpanna i ca 1/2 min på vardera sida strax före serveringen. 

GRÖNKÅLSCAPPUCCINO

  • Skär grönkålen grovt.
  • Hacka schalottenlök och vitlök.
  • Smält smör i en gryta, fräs kålen och löken. Krydda med muskot.
  • Tillsätt vinet och låt koka på svag värme i några minuter. 
  • Häll på fiskbuljongen och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. 
  • Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  • Mixa grönkålsblandningen helt slät. Smaka av med salt, peppar och limesaft. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Värm upp mjölken och mixa till cappuccinoskum. 
  • Toppa grönkålsblandningen med skummet vid serveringen. 

MUSKOTGNOCCHI

  • Skala och koka potatisen. Pressa den i potatispress.
  • Rör ihop potatisen med ägg, vetemjöl och 2-3 tsk malen muskot till en smet. 
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Rulla till 1 cm tjocka rullar på mjölat bakbord. Skär rullen i 1/2 cm bitar och tryck till dem med en gaffel. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i 5 minuter. 

Servera grönkålscappuccinon i en kopp med muskotgnocchin. Lägg laxspettet ovanpå koppen. Förenkling: Köp färdig gnocchi.