Gravad norsk fjordörret med honung och akvavit

Gravad norsk fjordörret med honung och akvavit, Fotograf: Tom Haga
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Tom Haga

Man brukar oftast grava lax, men varför inte testa att grava fjordörret nästa gång? Här smaksätts den med honung, akvavit och örter.

Ingredienser

-
+

500 g  Norsk fjordörret
1 msk  salt
1,5 tsk  peppar
1 tsk  koriander, frön
1 msk  dill, färsk
3 msk  honung
5 cl  akvavit
1 msk  socker

Dressing

3 msk  dijonsenap
2 st  äggula
2 dl  rapsolja
1 msk  crème fraïche
1 tsk  kapris
1 msk  dill, färsk
   salt och peppar
   citronsaft

Tillbehör

   vitt bröd

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Lägg fjordörret på en bricka eller fat med kanter med skinnsidan ner. Strö över salt och peppar. 

Örtblandning

  • Krossa korianderfrön, finhacka dillen och blanda med honung, akvavit och socker.
  • Fördela örtblandningen på filéerna.
  • Täck med plastfolie och låt stå några timmar i kylskåp. 
  • Vänd sedan fjordörret så att skinnsidan kommer uppåt och låt den marinera i kylskåp två dagar före servering.

Dressing

  • Vispa ihop senap och äggula och tillsätt oljan lite i taget till en tjock konsistens. Rör hela tiden.
  • Tillsätt crème fraiche, hackad kapris och dill och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera den gravade fjordörret i tunna skivor på små bitar vitt bröd, med dressing över.