Gravlax Jansson

Gravlax Jansson
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Janssons frestelse tillhör julens klassiker. Prova att göra den här med gravlax istället för ansjovis.

Ingredienser

-
+

12 skivor  Norsk laks, gravad
1 st  lök, gul
1 kg  potatis
2 dl  grädde
1 dl  mjölk
2 msk  ströbröd
2 msk  smör

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skala löken, skär den i tunna skivor. 
  • Fräs löken i lite smör tills den får en mjuk konsistens.
  • Skala potatisen och skär den i mindre stavar. 
  • Varva potatis, lök och lax i en ugnsfast form. Börja med potatis och överst är det fint om laxen syns. 
  • Blanda ihop grädde och mjölken.
  • Klicka ut smöret, häll på gräddmjölken. 
  • Toppa med ströbröd. 
  • Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. 

Låt den sätta sig och svalna av lite innan servering.