Grillad lax med sallad Nicoise

Grillad lax med sallad Nicoise
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Strö lite salt på laxsidan, någon timme innan grillning - det gör att laxen ''svettas'' lite. Torka av och du har en torr fin yta.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
3 msk  olivolja
0,5 st  chili, grön
   salt
   rosépeppar
  

Sallad

2 st  ägg
0,5 st  romansallad
8 st  tomat
100 g  babyspenat
10 st  oliver, svart
300 g  vattenmelon
12 st  kapris
1 st  rödlök
  
   olivolja
   vinäger
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär laxen i avlånga filéer.
  • Gnid in laxen med lite salt, krossad rosépeppar samt hackad grön chili.
  • Grilla runt om, på lägre värme, lägg på locket så att det blir lite rökig smak. Se till att ha en rå kärna kvar i mitten av laxen. Låt laxen svalna något, skär i bitar.

Sallad och vinägrett:
Det är såklart valfritt vilka grönsaker man tar till sin sallad. Ett tips är att ha en klar smakbild, så det inte blir för rörigt.

  • Koka äggen i 6 minuter, låt svalna, skala och dela ägg.
  • Skär och skölj sallad och grönsaker, lägg i en bunke och vänd runt i vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
  • Arrangera salladen och lägg laxbitarna ovanpå.

 
Tips:
Grilla citroner och limefrukter - alla citrusfrukter har naturlig sötma som kommer fram om man hettar upp dem, vilket blir ljuvligt till dressingar till exempel. Det kallas att man ''rubbar'' något när man gnider in kryddan som en torr marinad. Vill man kan man servera laxen i större stycken, de flesta på en grillmiddag kan ta maten själva. Lättare att jobba med på grillen och ett trevligt sätt att servera på.