Grillad lax med tre sorters rub

Grillad lax med tre sorters rub
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

Fotograf: Björn Terring

Sätt ordentlig grillsmak på laxen med olika sorters rub. Variationsmöjligheterna är oändliga och endast fantasin och kryddskåpet sätter gränserna. Här är tre av våra favoriter, serverat med en rökig majonnäs som passar lika bra till lax som till grillade grönsaker.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben

Barbecue rub

1 tsk  paprikapulver
1 tsk  oregano
1 tsk  chiliflakes
1 tsk  cayennepeppar
1 tsk  örtsalt
2 tsk  farinsocker
   salt

Rub med örter och vitlök

1 msk  timjan, färsk
1 tsk  rosmarin, färsk
1 tsk  dill
2 klyfta  vitlök
   salt och peppar

Rub med 4 sorters peppar

0,5 msk  rosépeppar
0,5 msk  peppar, grön
0,5 msk  peppar
0,5 msk  szechuanpeppar
1 msk  flingsalt

Majonnäs

2 st  äggula
1 tsk  dijonsenap
1 msk  vitvinsvinäger
2,5 dl  matolja
   salt och peppar
1   citron
   liquid smoke

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Börja med majonnäsen. Blanda ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt sedan olja droppvis under vispning. Smaka av med några droppar liquid smoke, salt, peppar och några droppar citron. Låt stå och dra till sig smakerna innan servering.
  • Mixa kryddorna i en mortel eller mixer. Klappa in laxbitarna med rubben. Grilla laxbitarna i ca 5 min på varje sidan och servera sedan med majonnäsen och en matig sallad.