Grillbakad lax med fänkålstzatziki och foliebakade rödbetor

Grillbakad lax med fänkålstzatziki och foliebakade rödbetor
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

När det är säsong för färska rödbetor, prova grillad lax med folieinbakade rödbetor och tzatziki. 

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, med skinn
1 tsk  fänkål, malen
1 tsk  peppar, grovmalen
1 tsk  rosmarin, färsk
3 dl  fänkål
2 dl  matlagningsyoghurt
2 st  citron
1 klyfta  vitlök
16 st  rödbeta
2 kvist  timjan, färsk
2 msk  balsamvinäger
1 msk  honung
1 msk  olivolja
   salt
   peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Lägg betorna i ett foliepaket tillsammans med timjankvistar samt rikligt med salt.
  • Vik ihop paketet och baka på grillen i ca 1 timme.
  • Ta ut betorna ur foliepaketet när de är klara och pensla med en blandning av balsamvinäger, honung och olivolja.
  • Hyvla fänkålen. Lägg i en skål och salta ur den hyvlade fänkålen i 15 minuter. Häll av vätskan som bildas. Tillsätt yoghurt och citronskal samt riven vitlök. Blanda ihop. Smaka av tzatzikin med svartpeppar och salt.
  • Dela upp laxen i 4 bitar. 
  • Krydda laxbitarna med salt, malen fänkål, svartpeppar och rosmarin.
  • Grilla sedan på en sida tills laxen nästan är klar. Vänd över på andra sidan och tag sedan av värmen. 
  • Servera laxen med rödbetorna och tzatzikin.