Grillrökt lax med blomkålscreme

Grillrökt lax med blomkålscreme
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Har du en klotgrill är det lätt att grillröka laxen. Du lägger bara några enriskvistar direkt på glöden.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 st  gurka
2 st  äpple
1 st  citron
1 dl  olivolja
1 dl  dill
1 dl  schalottenlök
1 st  blomkål
1 dl  crème fraïche
   salt
   peppar
  

Tillbehör

3 kvist  enris

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Dela upp laxen i 4 bitar. Salta laxen och låt den stå i minst 15 minuter.
  • Tänd grillen och låt den bli varm, lägg enris på glöden och lägg laxen på gallret. Lägg sedan på locket och låt laxen röka färdigt på eftervärmen i ca 15 min.
  • Skala och skiva gurka och äpplen i grova tärningar.
  • Blanda samman gurka, äpple, citronsaft, rivet citronskal och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd i grovhackad dill.
  • Skär blomkålen i tunna skivor och finhacka löken. Koka blomkålen och löken mjuk i vatten, tag upp och häll av vattnet.
  • Mixa blomkålen och löken slät tillsammans med crème fraîche i en blender.

Servera laxen på en bädd av blomkålscreme, vid sidan av gurksalladen.