Halstrad lax med varm senapsdressing

Halstrad lax med varm senapsdressing
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Jenny Grimsgård

Halstrad lax med ugnsbakade rotfrukter tillsammans med en varm senapsdressing. Perfekt till en fredagsmiddag när du vill göra något gott som går snabbt och enkelt.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
3 st  palsternacka
1 knippe  rödbeta
200 g  pumpa
500 g  mandelpotatis
2 msk  olivolja
   salt
   peppar
1 msk  vinäger
1,5 tsk  senap, stark
1 msk  honung
0,5 dl  olivolja
1 kvist  dillkronor

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skala rotfrukter, pumpa och potatis och skär i ungefär lika stora bitar (gärna olika former – det blir vackert när man serverar!).
  • Lägg dem på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja, salta och peppra. Sätt in i ugnen på 180 grader i 35-40 min, vänd lite så de får en jämn färg.
  • Värm alla ingredienser till dressingen i en liten kastrull på låg värme – den ska hällas på sist så ställ den åt sidan tills det är dags.
  • Dela upp laxen i 4 bitar.
  • När det är 5 min kvar för rotfrukterna halstrar du laxen (det gör du genom att steka laxen ca 2 min på varje sida i en het panna med lite olja).
  • Sist värmer du på dressingen. Lägg laxen på rotfrukterna, ringla över dressingen och garnera med krondill.