Hoppa till huvudinnehållet

Helstekt laks i folie

Helstekt lax i folie
  • 
10

    10 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

En hel laks ska ha blanka ögon och dofta hav. Då är fisken fin.

Ingredienser

-
+

4 kg  Norsk Laks, utan skinn och ben
1 kruka  timjan, färsk
2 st  citron
1 st  vitlök
1 dl  olivolja
3 dl  Norskt Krabbkött
250 g  smör
2 msk  dill, färsk
1,5 kg  potatis, liten
200 g  oliver, svart
300 g  fetaost
2 ask  ruccola
1 st  rödlök
   salt
   peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär ca 8 djupa snitt på varje sida på laksen.
  • Skiva citronerna, krossa vitlöken och skär loss kvistarna från timjan i krukan. Gnid in laksen med detta tillsammans med olivoljan. 
  • Rulla sedan in laksen i folie och baka i ugnen på 200° i ca 30 min.
  • Hacka krabbköttet och rör ner det och dillen i det rumstempererade smöret.
  • Smaka av med saften från lite citron och salt.
  • Tvätta potatisarna och lägg i en långpanna, häll på lite olja och krydda med salt och peppar. 
  • Rosta potatisarna i ugnen tillsammans med fisken, det tar ungefär samma tid.
  • Hacka rödlök och tärna fetaosten i bitar. 
  • När potatisen är klar vänd i fetaosten, oliverna, ruccolan och rödlöken. 
  • Servera med en klick krabbsmör.