Inkokt lax och färskpotatissallad med smak av senap och miso

Inkokt lax och färskpotatissallad med smak av senap och miso
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: David Back

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 l  vatten
2 msk  salt
1 st  morot
1,5 st  lök, gul
5 st  rosépeppar
1 st  lagerblad
1 msk 12% ättikssprit   
1 msk  honung
5 kvist  dill, färsk
600 g  färskpotatis
2 msk misopasta  
1 msk  senap, skånsk
1 knippe  salladslök
5 st  smålök
0,5 dl  sojaböna
1 knippe  rädisa
1 knippe  sparris, grön
100 g  sockerärtor
4 msk  olja
   salt
   peppar
   örter, färska

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering. 

Skär loss skinnet från laxen.

Koka upp vattnet med salt. Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan. Låt koka 15 minuter. Blanda ner honungen eller socker. Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och låt den svalna i 2 minuter. Lägg sedan ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga ner dill i lagen. Låt nu laxen svalna i lagen och placera i kylskåp i ett dygn.

Koka potatisen och dela på hälften. Skiva rädisorna tunt och lägg dem i kallt vatten. Blanchera sparrisen i några sekunder, viktigt att den förblir krispig. Finstrimla vårlöken och dela sugarsnapsen på hälften, dela steklöken eller skär rödlöken i tunna skivor.

Blanda potatisen med senapen, misopastan, oljan. Salta och peppra. Blanda ihop potatisen med de övriga grönsakerna men spara gärna lite av allt till garnering. Servera gärna denna rätt på ett stort fat med potatisen i botten och laxen överst. Garnera med örter och grönsakerna.