Inkokt skrei med muskotstuvade morötter och smörad apelsinsås

Inkokt skrei med muskotstuvade morötter och smörad apelsinsås
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf:

I det här receptet får skreien sällskap av både morötter och apelsiner. Mycket gott!

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk skreifilé, utan skinn och ben
25 g  smör
0,5 dl  vetemjöl
5 dl  mjölk
1 tsk  muskotnöt
2 dl  apelsinjuice
1 dl  vatten
1 msk  fiskfond
1 knippe  minimorötter
1 dl  pistagenötter, rostade och saltade
   salt
   citron
   smör

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Tillaga fisken enligt denna anvisning
  • Hacka pistagenötterna.
  • Skala morötterna, dela i mindre bitar och koka i saltat vatten i 1 minut.
  • Smält 25 gram smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl under omrörning, tillsätt mjölken och koka ihop. Smaka av med salt, muskotnöt och citron.
  • Koka upp vatten, fiskfond och apelsin och mixa ner 2 msk smör och grädde med en stavmixer. Smaka av med salt och citron.
  • Värm fisken försiktigt i inkokningslagen.
  • Vänd ner morötterna i mjölkstuvningen.
  • Fördela fisken och tillbehören i fyra tallrikar och skumma såsen till servering.