Karibisk lax med sötpotatis och vitlök

Karibisk lax med sötpotatis och vitlök
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grilla lax i ugnen nästa gång. Det är lättare än att tända grillen. Karibiska kryddor och sötpotatis blir kanongott.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 msk  spiskummin
1 msk  chiliflakes
1 msk  vitlökspulver
1 msk  ingefära, malen
1 msk  pulverkaffe
3 st  sötpotatis
4 klyfta  vitlök
0,5 dl  crème fraïche
3 dl  rapsolja
1 st  lime
   salt
   peppar

Tillbehör

   granatäpple
   körvel, färsk
   fajitabröd
   sallad, blandad

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Strö salt på fisken en timme innan grillning.
  • Mal alla kryddorna och pulverkaffe till kryddblandningen. 
  • Torka av fisken och gnid in med kryddblandning.
  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. 
  • Täck potatis och vitlök med vatten. Salta och koka tills potatisen är mjuk. 
  • Häll av vattnet och låt ånga så att potatisen blir riktigt torr.
  • Mixa potatis, vitlök och crème fraîche i en matberedare. 
  • Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning.
  • Smaka av med pressad lime samt salt och peppar.
  • Garnera med kärnor från granatäpple och körvel. 
  • Servera den grillade fisken med fajitasbröd och god sallad.

 
Tips! Man får en härlig och mild vitlökssmak om man låter vitlöken koka med i potatisen.