Lättgrillad lax med avokado, mango och soja

Lättgrillad lax med avokado, mango och soja
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Ingvar Eriksson

Laxen ska bara grillas hastigt och sedan marineras och skivas upp. Enkelt och gott.

Ingredienser

-
+

400 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 dl  sojasås, japansk
1 tsk  chili, röd
1 msk  ingefära, färsk
1 stjälk  citrongräs
1 st  lime
1 msk  sesamolja
3 st  avokado
3 msk  olivolja
2 msk  limejuice
1 dl  rädisa
1 dl  mango
1 dl  pepparrot
   salt

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Grilla laxen hastigt på alla sidor i högst 1 minut totalt.
  • Finriv ingefäran, hacka citrongräset och finhacka chilin.
  • Blanda soja, ingefära, citrongräs, chili, lime (saft och skal efter egensmak) och sesamolja i en bunke.
  • Lägg sedan laxen i en plastpåse och slå i sojamarinaden.
  • Låt laxen marinera minst 4 timmar i kylen.
  • Kärna ur och skala avokadon, lägg den i en matberedare tillsammans med olivolja och limejuice. Mixa till en slät creme. Smaka av avokadocremen med salt.
  • Hyvla rädisan, tärna mangon och riv pepparroten.
  • Skiva laxen i centimetertjocka skivor vid servering och toppa med sojamarinaden, avokadocremen och de råa grönsakerna.