Lasagne med lax

Lasagne med lax
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Astrid Hals

Byt ut kött mot lax, och vips så har du en god och nyttig lasagne! Du kan också använda andra typer av fisk, eller kombinera med skaldjur. Perfekt till helgen!

Ingredienser

-
+

400 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 st  lök, gul
3 dl  vitt vin, torrt
12 st  lasagneplattor
3 msk  vetemjöl
2 dl  fiskbuljong
2 dl  vispgrädde
3 dl  ost, riven
   salt och peppar

Tomatsås

2 klyfta  vitlök
1 msk  smör
400 g  tomat, konserverad krossad
1 msk  tomatpuré
   salt
   cayennepeppar

Tillbehör

   grönsallad

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 200 °C.
  • Skär laxen i tärningar och finhacka lök. 
  • Koka löken och laxen i vitt vin i två minuter.
  • Sila av laxen och löken, och häll tillbaka vinet i kastrullen.

Ostsås

  • Vispa samman vetemjöl och fiskbuljong, och häll i tillsammans med vinet.
  • Tillsätt grädde, och låt såsen koka ett par minuter.
  • Rör därefter ned två tredjedelar av osten, och smaka av med salt och peppar.

Tomatsås

  • Finhacka vitlök och stek i smör tills den är mjuk
  • Rör i grovhackade tomater och tomatpuré, och låt koka i 3-5 minuter.
  • Smaka av med salt och cayennepeppar.
  • Blanda försiktigt i lax och lök i såsen.
  • Lägg tomatsås, ostsås och lasagneplattor i lager i en smord, ugnsfast form.
  • Toppa med ostsås, och strö över resten av osten.
  • Grädda lasagnen i ugnen i 20-25 minuter.

Servera lasagnen med sallad på sidan.