Lax i halster

Lax i halster
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

Fotograf: Björn Terring

Med hjälp av ett halster är det hur enkelt som helst att grilla lax. Inte nog med att det är enkelt att vända på grillen, det är dessutom ett bra sätt att få hela middagen tillagad på en och samma gång. Det här receptet plockar fram det bästa sommaren har att erbjuda och är dessutom vackert att servera direkt ut halstret.

Ingredienser

-
+

   Norska Blåmusslor
700 g  Norsk Laxfilé, med skinn
300 g  färskpotatis
1 knippe  sparris, grön
1 knippe  salladslök
4 msk  olivolja
   dill, färsk
   salt och peppar

Rouille

2 skivor  vitt bröd
2 st  äggula
1 tsk  chili, röd
3 klyfta  vitlök
1,5 dl  olivolja
0,5 tsk  paprikapulver
0,5 tsk  salt
0,5 pkt  saffran

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Häll några droppar hett vatten på saffranet så smakerna kommer fram.
  • Skär bort kanterna på brödet och blötlägg i lite vatten i ca 5 min. Ta upp och krama bort vattnet. Lägg äggulor och bröd i en bunke och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt chili och saffran och mosa sönder till en jämn smet. Tillsätt därefter olivoljan droppvis under vispning. Smaksätt med paprikapulver och salt.
  • Skölj och rengör musslorna och kasta de som inte sluter sig, skär ner laxen i lite större kuber och dela den kokta potatisen. Skala  bort det grova på sparrisen och dela löken i 4 klyftor. Placera  ingredienserna på ett halster och ringla över en skvätt olivolja.
  • Salta och peppra. Grilla i ca 7 min på varje sida över glöd. Strö över färsk dill och servera med Rouillen.