Lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm

Lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf: Alf Börjesson

Bjud över några vänner på lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm. Det blir garanterat en trevlig kväll.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk Laxfilé, med skinn
   salt och peppar
4 tsk  tapenade

Ratatouille

1 burk  tomat, konserverad krossad
1 msk  tomatpuré
3 st  schalottenlök
0,25 st  kinesisk vitlök
4 msk  olivolja
1 st  morot
1 st  squash, gul
1 st  aubergine
1 st  lök, gul
   salt och peppar

Parmesankräm

3,5 dl  crème fraïche
150 g  parmesanost
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Börja med ratatouillen.
  • Finhacka den ena schalottenlöken, grovhacka de två andra.
  • Fräs finhackad schalottenlök, tomater och tomatpuré i olja i 2—3 minuter.
  • Sänk värmen och låt såsen småputtra i minst 30 minuter, gärna längre.
  • Rör i grönsakerna de sista minuterna, de ska vara spröda när de serveras och behöver inte koka länge.
  • Koka in crème fraîche till parmesankrämen tills det återstår ca 1 dl.
  • Rör i riven parmesan så den smälter i crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär laxfilén i fyra jämna bitar, strö över salt och stek dem gyllenenbruna i olja, ca 2 minuter på varje sida.
  • Fördela ratatouillen på varma tallrikar med en laxfilé på toppen.
  • Lägg ett litet ”ägg” av tapenade på varje laxbit och lägg på en liten skiva parmesan.
  • Droppa den fylliga såsen runt om.
  • Tips! Skinnsidan av laxfilén är mörk. Det är mest delikat om detta mörka skärs bort före tillagning.