Lax på spett

Lax på spett
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

Fotograf: Björn Terring

Att grilla lax på spett är både enkelt vid grillen och trevligt på tallriken. Tillsammans med en kryddig olja är det dessutom en av sommarens höjdpunkter. Glöm inte att blötlägga spetten innan och att skära laxen i lika stora bitar.

Ingredienser

-
+

700 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben

Marinad

2 tsk  chilipulver
3 klyfta  vitlök
1   citron
0,5 dl  olivolja
   salt

Sallad

2 st  fänkål
6 st  plommontomater
6 msk  olivolja
   oregano, färsk
   basilka, färsk
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Blötlägg spetten ca 30 min. Skär laxen i bitar och trä dem på spettet. Grilla ca 4-5 min på varje sida. Lägg upp på ett fat och ringla över den kryddiga oljan.
  • Dela tomaterna i halvor och skiva fänkålen väldigt tunt, lägg upp på ett fat och ringla över olivoljan och pressad citron.
  • Lägg på örterna, salta och peppra. Blanda runt och servera till laxen.