Laxpaté med grönkål

Laxpaté med grönkål
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Jenny Grimsgård

Det är lite pyssel att få till en bra laxpaté till julbordet. Men resultatet är supergott och vi lovar att den blir uppskattad.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
150 g  grönkål
2 st  ägg
3 dl  grädde
2 msk  vetemjöl
1 st  citron
   blandad sallad
   salt och vitpeppar
  
2,5 dl  crème fraïche
0,5 g  saffran
0,5 msk  dijonsenap
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • När man gör den här patén ska alla ingredienserna vara rumstempererade för att undvika att patén skär sig.
  • Börja med att låta grönkålen rinna av ordentligt och grovhacka den.
  • Ta bort skinn och ben från laxen, skär laxen i mindre kuber.
  • Kör laxkuberna i matberedaren, tillsätt grönkål och vetemjöl och mixa samman. Dra ner mixern på låg effekt, pressa i ca 2 msk citronsaft, salta och peppra.
  • Tillsätt äggen, ett i taget, och häll ner grädden. Mixa så allt blandas väl.
  • Smöra och bröa en avlång sockerkaksform, gärna i teflon.
  • Häll ner fisksmeten och jämna till ytan.
  • Täck med folie, ställ i en ugnsfast form och fyll upp med vatten så det täcker hälften av formen.
  • Baka i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
  • Låt patén svalna av helt innan servering.

Blanda ingredienserna till såsen i en liten skål och låt stå kallt tills den ska serveras.

  • Servera på en bädd av blandade salladsblad med såsen till.