Ljummen sallad med norska pilgrimsmusslor och havskräftor med Nobisdressing

Ljummen sallad med norska pilgrimsmusslor och havskräftor med Nobisdressing
  • 
4

    4 portioner

  • 20 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

Gör Nobisdressingen först och i god tid. Den mår bra av att mogna några timmar. Sen är det bara att koka grönsakerna och halstra skaldjuren. Klart att servera!

Ingredienser

-
+

8 st  Norsk Pilgrimsmussla
8 st  Norsk Havskräfta
2 st  romansallad
100 g  morot
100 g  broccoli
1 knippe  körvel, färsk
1 msk  rapsolja

Dressing

1 st  ägg
1 tsk  dijonsenap
0,5 klyfta  vitlök
1 msk  vitvinsvinäger
1 msk  gräslök
1,5 dl  rapsolja
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Nobisdressing

  • Lägg ägget i kokande vatten och koka i 3 minuter. Knäck ägget och skrapa ur innehållet i en skål. Tillsätt senap, pressad vitlök och vinäger.
  • Vispa kraftigt och droppa ner oljan så att såsen blir krämig. Smaksätt med salt, vitpeppar och hackad gräslök. Såsen mår bra av att mogna, så låt den dra några timmar.
  • Koka grönsakerna (t ex skärbönor, morötter, broccoli) krispiga i ca 3 minuter. Slå bort vattnet och vänd ner grönsakerna i Nobisdressingen. Plocka ner salladen och vänd runt försiktigt.
  • Halstra de norska havskräftstjärtarna och pilgrimsmusslorna i olivolja ca 1 minut på var sida i varm panna. Smaksätt med lite salt och nymald vitpeppar. Avsluta halstringen med lite smör för smakens skull.
  • Servera skaldjuren i den ljumma salladen.