Mirinmarinerad lax

Mirinmarinerad lax
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: David Back

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013. 

Ingredienser

-
+

500 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
50 g  laxrom
3 dl mirin (japanskt risvin, går att ersätta med lika delar vatten och socker som smaksätts med vin eller sake)  
3 dl  sojasås, japansk
1 msk  sesamolja
300 g  rättika
1 st  gurka
1 knippe  salladslök
1 pkt  örter, färska
50 g  sesamfrö

Sojasås

1 dl  sojasås, japansk
0,5 dl  citronsaft
1 klyfta  vitlök
2 cm  ingefära, färsk
0,5   chili, röd

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.

Stycka laxen i 4 delar (125 g per bit). Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull och doppa laxbitarna i vattnet i 6 sekunder. Ta upp laxbitarna med en hålslev och lägg i soja- och mirinmarinaden. Låt detta stå i kylskåpet i 24 timmar och se till att laxbitarna ligger täckta i marinaden.

Hyvla rättikan i tunna band med hjälp av en skalare och strimla därefter banden till tunna stavar. Spola rättikan i 3-5 min under kallt vatten och placera sedan den vattentäckta rättikan i kylskåpet i någon timme så att den blir ordentligt krispig.

Skala och skär gurkan i 4 delar utan kärnhuset och skär den i brunoise (ca 0,5 cm stora bitar). Finstrimla salladslöken.

Marinera laxromen i en del av din såjasås/ponzu i ca 1 timme.

Efter ett dygn tar man upp laxen ur marinaden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor mot laxens lameller (mönstret i köttet). Häll av vattnet från rättikan och placera på ett fat med gurkan, laxkivorna, den marinerade romen, rostade sesamfrön, salladslöken och örterna som garnityr.

Den sojasås/ponzu som är kvar är fantastisk god att doppa laxen i precis innan man äter. Och servera gärna även ris till den som är hungrig.

Så här gör du ponzun:

Blanda soja och citron. Skala och grovhacka vitlök och ingefära, lägg det i sojasåsen. Strimla chilin och låt allt marineras i ca 1 timme. Sojan kan förberedas flera dagar innan och är fantastiskt god att använda till andra rätter och tillfällen.