Nigiri sushi

Nigiri sushi
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Mitsuru Akasaka

Sushi är en perfekt rätt att göra tillsammans med hela familjen eller några vänner. Trevlig kväll!

Ingredienser

-
+

300 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
5 dl  sushiris
0,5 dl  sushiättika
4 msk  socker
0,5 tsk  salt
2 tsk  wasabi
  
   ingefära, inlagd
   sojasås, kinesisk

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj och tvätta riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil.
  • Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta bort riset från plattan och skruva ner värmen.
  • Sätt tillbaka riset och låt det sjuda på svag värme i ca 15 minuter.
  • Ta bort kastrullen från värmen och låt riset stå under lock i 15 minuter till.
  • Häll över riset i en skål. 
  • Blanda samman ättika, salt och socker och rör tills det löst upp sig.
  • Häll blandningen över riset och blanda väl så att vätskan fördelas jämt över riset.
  • Kyl ner det strax innan användning. Riset skall ha rumstemperatur då sushirullarna görs.
  • Forma en oval boll av riset.
  • Lägg lite wasabi på toppen.
  • Pressa fast en bit renskuren lax.
  • Servera med sojasås och syltad ingefära.