Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås

Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf: Tom Haga

Gillar du fisk och kan laga hemgjord hollandaisesås gör du garanterat succé. Norsk hälleflundra med hollandaisesås och nykokt svensk sparris en försommardag, bättre blir det inte.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk Hälleflundrefilé
5 dl  saltlag
   peppar
  

Hollandaisesås

5 st  peppar, hel svart
1 dl  vitvinsvinäger
2 msk  vatten
4 st  äggula
300 g  smör
1 st  citron
  

Sparris

16 st  sparris, grön
2 msk  smör
  
   potatis
   persilja

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär hälleflundrafilén i portionsbitar och lägg dem i saltlaken i 10 minuter.
  • Torka av dem med hushållspapper och krydda med nymalen peppar.

Såsen:

  • Blanda vinäger och peppar och koka tills nästan all vinäger har förångats.
  • Tillsätt vatten och rör ihop blandningen med äggulorna.
  • Vispa äggblandningen i vattenbad tills äggulorna tjocknar och får volym.
  • Tillsätt skirat smör i omgångar.
  • Om såsen blir för tjock kan den skära sig. Tillsätt då lite ljummet vatten.
  • Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Tillsätt gärna lite färska örter.

Tillagning:

  • Koka upp vatten, lägg i fiskbitarna, sänk värmen och låt fisken sjuda precis under kokpunkten i 8–12 minuter.
  • Häll lite vatten och smör i botten på en gryta och koka upp. Lägg i sparrisen och koka tills den fortfarande har lite tuggmotstånd.

Tips:

Servera med kokt potatis och persilja. Salladskål, spetskål och morötter passar också till denna rätt.