Norska blåmusslor med Provencalegarnityr

Norska blåmusslor med Provencalegarnityr
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

Blåmusslor med Provencalegarnityr kräver lite trevligt pyssel vid spisen men det är inte överdrivet komplicerat. Belöningen är en läcker rätt som du säkert kommer att bjuda på igen.

Ingredienser

-
+

1 kg  Norska Blåmusslor
2 st  schalottenlök
2 klyfta  vitlök
1 kruka  timjan, färsk
2 msk  olja
3 dl  vitt vin, torrt

Topping

2 st  tomat
4 skivor  bacon
1 klyfta  vitlök
1 st  chili, röd
1 knippe  persilja
50  g  haricots verts

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Borsta och skölj musslorna.
  • Släng bort alla öppna exemplar som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
  • Skala och hacka löken och vitlöken.
  • Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
  • Tillsätt vinet och koka upp.
  • Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
  • Släng bort alla musslor som inte öppnat sig.
  • Plocka musslorna och behåll en sida av skalet.
  • Koka ner fonden, tillsätt grädde och koka ytterligare 4-5 minuter
  • Smaksätt med salt och lite extra vitlök så att rätten får lite karaktär.
  • Blanchera tomaterna i kokande vatten i 10 minuter.
  • Kyl ner tomaten, skala och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet fint.
  • Strimla baconskivorna.
  • Skala och finhacka vitlöksklyftan.
  • Finhacka chilifrukten och persiljan.
  • Fräs baconstrimlorna knapriga tillsammans med vitlöken. Låt chilifrukten och haricotsverts fräsa med mot slutet.
  • Rör i persiljan och de hackade tomaterna.
  • Häll allt över musslorna och toppa med mixad skummad buljong.
  • Använd stavmixer för att få buljongen skummad.