Norska räkor med tomat, krondill och gurka

Norska räkor med tomat, krondill och gurka
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

Fotograf: Joel Wåreus

Räkor kallas ibland för havets rosa guld och behandlas de som i det här enkla receptet stiger värdet av dem ännu mer. Norska räkor är miljöcertifierade av MSC (Marin Stewardship Council).

Ingredienser

-
+

1 kg  Norska Räkor, med skal
2 st  tomat
0,5 st  gurka
1 knippe  dillkronor
1 msk  socker
1 st  citron
2 msk  gräslök
1 st  jalapenopeppar
   salt

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Pilla räkorna och spara skalen till fond som du kan frysa in.
  • Blanchera tomaten i kokande vatten i 10 sekunder. Kyl ner den, skala och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet fint.
  • Skala gurkan och ta bort kärnhuset. Tärna fint.
  • Riv citronskalet och pressa ur saften. Rör ut skal och saft i sockret tillsammans med finhackad jalapeno.
  • Grovhacka dillen och blanda ihop alltsammans. Låt dra lite före servering.