Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

Pekanstekt fjordörret med apelsin- och rosmarinsås
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf: Aina Hole

Fjordörret med en skorpa av söta pekannötter serveras med en fräsch sås på apelsin och rosmarin. Ett recept med många smaker i en lyckad kombination.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk fjordörret
2 dl  pekannötter
1,5 dl  vetemjöl
1 st  äggvita
2 msk  smör
   salt och peppar

Sås

2 st  apelsin
0,5 st  citron
2 st  schalottenlök
1,5 dl  vitt vin, torrt
0,5 dl  vitvinsvinäger
3 stjälk  persilja
3 stjälk  timjan, färsk
3 stjälk  rosmarin, färsk
0,5 dl  vispgrädde
100 g  smör

Sallad

1 st  morot
1 st 
10 stjälk  gräslök, färsk

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar.
  • Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål.
  • Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål.
  • Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen.
  • Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt.
  • Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.

Sås

  • Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken. 
  • Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter.
  • Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tredjedel av vätskan återstår. 
  • Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp.
  • Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka.
  • Smaka av med salt och peppar.

Sallad

  • Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen.
  • Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.

Servera fjordörret med såsen och salladen. Garnera gärna med gräslök och hela pekannötter.