Pepparrotsgravad lax

Pepparrotsgravad lax
  • 
8

    8 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava lax är lätt och du kan smaksätta den på många olika vis. Den här pepparrotsgravade laxen är supergod.

Ingredienser

-
+

1,5 kg  Norsk Laxfilé, med skinn
0,5 dl  salt
1 dl  socker
1 msk  senapspulver
100 g  pepparrot
1 dl  dill, färsk

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Receptet är beräknat för åtta personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten. Torka av laxen med papper. 
  • Putsa laxen fri från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång eller pincett.
  • Blanda kryddblandningen.
  • Skala och riv pepparroten fint.
  • Plocka dillen och hacka vipporna fint. Blanda ner dill och pepparrot i kryddblandningen.
  • Gnid in kryddblandningen ordentligt på laxens köttsida och låt sedan laxen stå kvar i rumstemperatur i minst en timme.
  • Täck över och åt laxen stå kallt i kylskåpet, minst ett dygn.