Saffransgul fiskgryta med skrei och kräftstjärtar

Saffransgul fiskgryta med skrei och kräftstjärtar
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

Fotograf:

Fiskgrytan är en klassisk rätt. Här blir den extra god med kräftstjärtar och norsk, härlig skrei.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk skreifilé, utan skinn och ben
5   potatis
1   lök, gul
2 klyfta  vitlök
2 msk  smör
4   morot
3   palsternacka
1   fänkål
1 l  vatten
2 tärning  fiskbuljong
3 dl  grädde
1 dl  vitt vin, torrt
1 pkt  saffran
400 g  Norska Havskräftstjärtar
1 kruka  timjan, färsk
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Dela och koka potatisen för sig i lätt saltat vatten. Dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smöret direkt i en stor gryta utan att det tar färg. Skär övriga rotfrukter i lagom stora bitar och blanda ner i grytan med löken. Tillsätt vatten och smula ner buljongen. Lägg i några kvistar timjan och låt allt koka tillsammans i ca 15 min. Häll i grädde och vin pudra över saffran, blanda runt och lägg i kräftstjärtar och fisken. Smaka av med lite salt och låt allt sjuda tillsammans några minuter. Servera soppan med några fina timjankvistar på toppen.