Sashimi

Sashimi
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Synøve Dreyer

Sashimi är färsk fisk och skaldjur som skärs i tunna skivor och serveras utan ris. Servera sashimi med strimlade rå grönsaker och en av de goda såserna.

Ingredienser

-
+

200 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
200 g  Norsk Hälleflundrafilé, utan skinn och ben
4 st  Norsk Pilgrimsmussla

Sojasås med sesam och lime

0,5 st  lime
1 dl  sojasås, japansk
1 tsk  sesamolja
2 msk  lök, gul
2 msk  syltgurka
1 msk  selleri
3 msk  kapris
6 msk  sake
4 msk  sojasås, japansk
4 msk  vitt vin, torrt
2 tsk 

Tillbehör

   grönsaker
   morot

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Gör antingen en dressing eller en enkel sojasås med sesam och lime. Det funkar även bra att använda enbart soja.

Börja med att göra dressingen eller såsen.

Dressing

  • Finhacka lök, saltgurka, selleri och kapris.
  • Blanda de hackade grönsakerna med övriga ingredienser till dressingen.
  • Låt dressingen dra några timmar i kylen.

 Mirin är ett låg alkoholhaltigt risvin som kan köpas i asiatiska butiker.

Sojasås med sesam och lime

  • Blanda sojasåsen med saften av en halv lime och sesamoljan.

Sashimi

  • Skär fisken och pilgrimsmusslorna i tunna skivor.
  • Lägg sen upp dem på ett fat.
  • Servera med dressingen 
  • eller sojasåsen och de grönsaker du tycker är goda.