Senapsgravad lax

Senapsgravad lax
  • 
8

    8 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava norsk lax är enkelt och det blir mycket godare om du gör det själv. Prova senapsgravad lax, det passar perfekt till jul, midsommar, påsk och fest.

Ingredienser

-
+

1,5 kg  Norsk Laxfilé, med skinn
1 msk  senapspulver
1 msk  senapsfrö
1 tsk  kummin
1 dl  socker
0,5 dl  salt

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten och torka av med papper. Putsa därefter laxen fri från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).
  • Blanda allt till kryddblandningen. Gnid in blandningen på laxen. 
  • Låt laxen stå kvar framme tills blandningen börjat smälta, minst en timme. Ställ laxen sedan kallt minst ett dygn.