Skrei med chorizo

Skrei med chorizo
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Roland Persson

I det här receptet möter skreiens milda, fräscha smak chorizons styrka. En garanterad middagsfavorit.

Ingredienser

-
+

800 g 
1 dl  salt
1 l  vatten
1 msk  solrosolja
200 g  chorizo
2 stjälk  persilja
0,5 st  granatäpple
1 st  citron

Potatismos

800 g  potatis
2 dl  mjölk
2 msk  smör
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skär skreifilén i portionsbitar.
  • Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl ner, lägg i skreien och låt den ligga och dra 15 minuter.
  • Lyft sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper.
  • Stek skreien med skinnsidan ner i solrosolja i en het stekpanna  tills skinnet blivit brunt, ca 3 minuter.
  • Lägg skreibitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan upp och tillaga i ugnen tills fisken är färdig, ca 3 minuter (innertemperatur 50–55°C).
  • Stek chorizon frasig i fettet från skreien. Strimla persiljan, ta ur granatäpplekärnorna och riv citronskalet  och blanda ihop.

Potatismos:

  • Skala potatisen och skär den i skivor.
  • Koka potatisen mjuk, mosa och rör i mjölk och smör till du får en lagom konsistens.
  • Smaka av med salt och peppar.

Servera skreien tillsammans med den skurna chorizon på en bädd av granatäppleblandningen och potatismos bredvid.