Smörstekt skrei med pumpapuré

Smörstekt skrei med pumpapuré
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

Det här är lite pyssel i köket innan det blir klart. Men det är absolut värt besväret. Du och dina middagsgäster blir rikligt belönade.

Ingredienser

-
+

640 g  Norsk skrei, ryggfilé
   rapsolja
80 g  smör
1 st  butternut pumpa
2 dl  vitt vin, torrt
1 tsk  ingefära, färsk
2 st  bananschalottenlökar
1 dl  rapsolja, kallpressad
2 msk  balsamvinäger, vit
1/2 st  chili, röd
1 pkt  krasse
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Salta och peppra de fina skreibitarna med skinnet på. 
  • Halstra dem i en stekpanna med olja ca 3 minuter på varje sida så att de får fin färg. 
  • Lägg i ca 1/3 av smöret mot slutet och ös smöret över fisken med en sked. 
  • Stoppa in hela pannan i ugnen på 100°C och stek i ugnen i 7-8 min eller om du använder digitaltermometer, tills innertemperaturen är 50-55°C. 
  • Skala pumpan och kärna ur. Skär i sockerbitsstora tärningar, lägg tärningarna i en kastrull, slå över vinet och koka mjuka under lock, cirka 10 min.
  • Mixa de mjuka tärningarna till en slät pumpakräm.
  • Tillsätt resten av smöret och den finrivna färska ingefäran. Rör om och smaka av med salt och peppar. 
  • Finhacka schalottenlök och lägg den tillsammans med rapsolja och vinäger i en kastrull. Koka löken mjuk och smaka av vinägretten med salt och peppar.
  • Vänd ner en halv strimlad chilifrukt i vinägretten.
  • Garnera med vattenkrasse.