Soppa på norska blåmusslor med Gotlandsbetor och Gotlandstryffel

Soppa på norska blåmusslor med Gotlandsbetor och Gotlandstryffel
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

En riktigt god musselsoppa är alltid uppskattad runt bordet. Den här med betor och tryffel från Gotland kommer att göra succé.

Ingredienser

-
+

1 kg  Norska Blåmusslor
2 st  schalottenlök
2 klyfta  vitlök
1 kruka  timjan, färsk
2 msk  olja
3 dl  vitt vin, torrt
3 dl  vispgrädde
1 st  tryffel, svart
   cayennepeppar
   salt
2 st  gulbeta

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Koka gulbetorna i vatten ca 1 timme så att de är ordentligt genomkokta.
  • Skala dem under rinnande vatten.
  • Skär betorna i tunna skivor och lägg dem på tallrikar.
  • Varva med lite raspad tryffel.
  • Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
  • Skala och hacka löken och vitlöken.
  • Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
  • Tillsätt vinet och koka upp.
  • Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnar sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
  • Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
  • Plocka musslorna ur skalet och tag bort ev. skägg.
  • Låt musselfonden koka ihop (reducera), tillsätt 3 dl grädde och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med lite mer vin, salt och cayennepeppar.
  • Mixa ner smöret med en stavmixer så att soppan blir skummig.
  • Raspa tryffel över.
  • Lägg ut musslorna på betorna och slå den skummande soppan över.